Gyümölcsök tárolása
A különböző gyömölcsök tárolásának új technikája az alacsony oxigéntartalmú atmoszférában történő tárolás ( ULO = Ultra Low Oxygen ). Ennek segítségével a gyümölcsök hosszú ideig frissen tarthatóak - így az alma még májusban is alig tér el az almaszedéskor mutatott küllemétől, ízétől.
Az ULO tárolás a nitrogén generátoroknak köszönheti elterjedtségét. Az olcsó nitrogén ellátás alapvetően szükséges a viszonylag sok nitrogént igénylő tárolókhoz. Az igényelt nitrogén tisztasága a nitrogén generátorok oldaláról tekintve nem különösebben magas: 98-99 %-os tisztaság elégséges.
A tipikusan 1000-2000 m3 térfogatú hűtőtárolókban a betárolást követően pár nap alatt a légkör oxigén koncentrációját 1-2 % körüli értékre csökkentik, majd ezt követően ezt a szintet tartják.
A légszigetelés hiányosságainál fellépő szivárgásokon túlmenően a légköri nyomás változásai is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hűtőtérbe levegő lép be: a hűtőház mintegy "lélegzik" - csökkenő légköri nyomás mellett levegő lép be a kontrollált atmoszférájú térbe. Igy az oxigén koncentráció szintentartása is viszonylag jelentős, állandó nitrogén bevezetést igényel - ami a nitrogén generátort szükségessé teszi a teljes tárolási ciklus során.
Az ULO tárolás számos egyéb tényezőjéről további információkat itt találhat.