Haltenyésztés

Az intenzív haltenyésztésben az egyik legnehezebb feladat a víz megfelelő oxigén tartalmának biztosítása, mivel a vízben az oxigén oldhatósága alacsony. Ha oxigénhiány lép fel, az igen hamar halpusztuláshoz vezet. A tisztított oxigént jóval könnyebb bejuttatni a vízbe, mint a levegő oxigén tartalmát, így intenzív oxigén ellátás biztosítható.

Haltenyésztés - oxigén alkalmazások


Az intenzív haltenyésztésben a gazdaságosságot jelentősen befolyásolja, az adott halastóban milyen tömegű hal nevelhető fel. Az egyik legfontosabb limitáló tényező a víz oxigén tartalmának szinten tartása. A vízben oldható oxigén mennyisége növekvő hőmérséklettel csökken, s viszonylag alacsony értékű: 1 liter 15 oC-os levegőben kb. harmincszor annyi oxigén van, mint 1 liter 15 oC-os vízben.

Oxigén oldhatósága vízben

Hőmérséklet ( oC ) Oldott oxigén (mg/liter)
0 15,0
10 11,4
15 10,0
20 9,1
30 7,7

Ha a víz oxigénszintje a 4 mg/liter szint alá csökken, ez már megterheli a halakat, s 2 mg/liter érték alatt halpusztulás áll elő a legtöbb halfaj esetén.

A halastavak oxigén koncentrációja napi ciklusokban változik. Napközben az algák és vizinövények oxigént termelnek, így napközben az oxigénszint folyamatosan emelkedik. Éjszaka viszont a fotoszintézis leáll, s emellett a növények is oxigént fogyasztanak a vízből. A legalacsonyabb oxigénszint így hajnalban áll elő.

Ha a víz oxigénszintje a 4 mg/liter szint alá csökken, ez már megterheli a halakat, s 2 mg/liter érték alatt halpusztulás áll elő a legtöbb halfaj esetén.

Ha biztosítható, hogy a tenyésztési ciklusban soha ne süllyedjen az oxigénszint a 4 mg/liter érték alá, az számos előnyös hatással jár: növekszik a tápanyag hasznosításának aránya, csökken a veszteség.

Az oxigén vízbe juttatása leghatékonyabb tiszta, vagy jelentősen dúsított oxigén használatával. A gáz beoldódásának sebessége arányos a gáz oxigén koncentrációjával és fordítottan arányos a víz oxigén koncentrációjával.

Így, 4 mg/liter oxigén tartalmú 15 oC hőmérsékletű vízben 95 %-os oxigén esetén a beoldódás sebessége hétszer gyorsabb, mint levegőből. Ez az arány 6 mg/liter oxigén tartalmú víz esetén már tizenegyszeres.

A halastavak oxigénpótlásának legegyszerűbb módja a friss, oxigénben telített víz beengedése, miközben az alacsony oxigéntartalmú víz elfolyik. Egy hektáros, 2 m átlagos vízmélységű halastó esetén, ha az oxigénszintet a kritikus 4 mg/liter értékről 6 mg/liter értékre akarjuk emelni, ehhez oxigénben telített friss vízből 7900 m3 vizre volna szükség (20 oC hőmérsékleten). Ugyanezt a hatást 30 m3 oxigén elnyeletésével is elérhetjük. Ilyen körülmények között tehát:

1 m3 oxigén = 263 m3 friss víz !!!

Az oxigén bevitele során figyelmet kell arra fordítani, hogy az oxigént minél kisebb buborékok formájában vigyük be a vízbe, lehetőleg nagy vízmélységben. Igy biztosítható, hogy a bevezetett oxigén valóban el is nyelődik a vízben, s nem jut ki a légkörbe.

AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

  • Székhely:1149 Budapest
    Nagy Lajos király útja 103
    Telephely:1108 Budapest
    Venyige u. 3
  • +(36-1)-470-5060