Hélium visszanyerés - Helicycler

Habár a hélium a világegyetemben a második leggyakrabban előforduló elem, a Földön viszonylag ritkán fordul elő - ritkább, mint az arany vagy a platina. Ennek oka az, hogy a hélium atomok sebessége meghaladja a Föld szökési sebességét: így minden, a légkörbe jutó hélium előbb-utóbb távozik a világűrbe. A jelenleg ismert előfordulások földgáz lelőhelyekhez kapcsolódnak: legjelentősebbek az USA területén található pár földgáz lelőhely (Texasban, Oklahomában, Kansasban). Ezen kutak esetén a hélium mennyisége elérheti a 7 térf. %-ot.
 
Bár a hélium források szűkösek, s nem megújúló erőforrásról van szó, a hélium alkalmazások száma és jelentősége mégis folyamatosan bővül a hélium gáz különleges tulajdonságai miatt. Az alkalmazások az alábbi fő csoportokra bonthatóak:
 • A. A hélium, mint legalacsonyabb forráspontú folyadék, hűtésre szolgál szupravezető mágneseket alkalmazó eszközök, így orvosdiagnosztikai berendezések üzemeltetése során
 • B. A hélium, mint a legnagyobb hővezetőképességgel rendelkező nemreaktív gáz, hűtésre szolgál optikai szálak gyártásában, nagypontosságú fém alkatrészek felületkezelésében
 • C. A hélium, mint magas ionizációs potenciállal rendelkező gáz igen gyorsan fejlődő alkalmazást talál az atmoszférikus plazma felületkezelési eljárásokban
 • D. A hélium, mivel a leggyorsabban diffundáló gáz, alkalmazásra kerül zárt terek szivárgás tesztelésére: így hűtők, légkondícionáló kompresszorok, benzintankok tesztelésére
 • E. A felsorolás még hosszan folytatható: de a végén meg kell említeni a talán kevéssé high-tech alkalmazást, a luftballonok töltését.
A hélium visszanyerése ott, ahol megoldható, szinte minden alkalmazásban gazdaságilag is előnyös. Zártciklusú hélium visszanyerő rendszereket lehet kiépíteni pl. a szupravezető mágnesek hűtésére szolgáló hélium visszanyerésére, vagy a szivárgás tesztelők által használt hélium visszanyerésére.
 
Az AB Hungária Kft a szobahőmérsékletű gázszeparációs rendszerek tervezésében, gyártásában érdekelt. Így az általunk megcélzott alkalmazások között a cseppfolyós hélium visszanyerése nem szerepel.
 
Mivel alkalmazásonként az igényelt hélium tisztaság, nyomás, a használt hélium tisztasága más és más, ezért a berendezések egyediek.
 
Egy, viszonylag jól körbehatárolható jellemzőkkel rendelkező alkalmazás a szivárgástesztelés. Erre a célra került kifejlesztésre a Helicycler  rendszer - ez a szivárgástesztelőt üzemeltető összeszerelő üzemek számára kényelmes megoldást nyújt a hélium visszanyerésére, s az itt tipikusan alkalmazott hélium-nitrogén gázelegy előállítására. A Helicycler részletes leírását a letölthető pdf file tartalmazza.

Hélium visszanyerő Helicycler

Hélium visszanyerő rendszer egy autóipari gyárban. A hélium segítségével évi többmillió autó légkondícionáló kompresszor szivárgását vizsgálják.

AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

 • Székhely:1149 Budapest
  Nagy Lajos király útja 103
  Telephely:1108 Budapest
  Venyige u. 3
 • +(36-1)-470-5060