Borászatok

A borkészítés teljes folyamata során nitrogén gáz segítségével megakadályozható a borok oxidációja. Így a reduktív borkészítés folyamán a gyümölcsös ízek megmaradnak a borban.

A reduktív borkészítési technológia elterjedésével a borászati eljárások jelenetősen megváltoztak. Kifejezetten fontossá vált a bort a teljes technológiai folyamat során távol tartani a levegő oxigénjétől: így állítható elő a kellemes gyümölcsillatokkal és aromával rendelkező bor. Az oxidációnak kitett bor színe megváltozik (sárgul) s elveszti friss, gyümölcsös illatát és keseredés alakulhat ki ízében. 

Az oxidáció megelőzésére antioxidánsokat használhatunk, vagy védőgázzal megelőzhetjük a bor oxidációját.

Az antioxidánsok (leggyakrabban kéndioxid) alkalmazása inkább a bor gyógyításának tekinthető, s a siker nem minden esetben biztos. A kénezés ezen túl kellemetlen mellékízt is adhat a bornak.

A modern borászati eljárásokban a kénezés helyett sokkal inkább a megelőzést részesítik előnyben, védőgázok alkalmazásával. Ez teljes mértékben elterjedt az olyan, fejlett borászattal rendelkező, új, technológiailag nyitott országokban, mint Ausztrália, Chile vagy Dél-Afrika.

Védőgázként nitrogén és széndioxid vagy ezek keveréke kerül alkalmazásra. Legelőnyösebb, ha már a szőlőpréselés folyamatától kezdve alkalmazzák a védőgázokat egészen a palackba töltésig.
 

A védőgázok legfontosabb alkalmazásai:

 • Inert párna kialakítása: a tartályokban a bor fölötti teret inertgázzal kell feltölteni, így megvédve a bort az oxidációtól.
 • Keverés, homogenizálás: házasítás, derítés és hasonló folyamatok során nitrogént átbuborékoltatásával a keveredés igen hatásosan, s a körfejtéshez képest sokkal gyorsabban kivitelezhető.
 • Palackozás: a palackozás során a modern töltőgépeken a gyors töltés közben a palack légtere intenzíven érintkezik a betöltött borral. Az oxigén beoldódását, s a palackban történő, későbbiekben nem "javítható" oxidáció kiküszöbölésére a bor betöltése előtt a palack légterét inertgázzal kiöblítik. Az előfeszítő tartályban szintén inertgáz kerül alkalmazásra.
 • Oxigén kiűzése: ha valamely folyamatban mégis oxigén került a borba, akkor azt nitrogén átbuborékoltatásával hatékonyan el lehet távolítani. Itt célszerű a nitrogént kis buborékok formájában átengedni a boron.

Az inertgázok közül a kevertetés, oxigén kiűzés esetén a nitrogén alkalmazása a célszerű. Inert párna kialakítására és palackozásban akár nitrogén, akár széndioxid alkalmazható. A modern eljárásokban tiszta széndioxid helyett inkább nitrogén-széndioxid elegyet alkalmaznak: fehér borok esetén a széndioxid a fő komponens, vörösborok esetén pedig a nitrogén van túlsúlyban. 

A nitrogén generátorok a hazai gyakorlatban is kiválóan bevált megoldást nyújtanak a borászati munkákhoz. Opcionális gázkeverőkkel pedig a nitrogén-széndioxid elegyek is biztosíthatóak, lényegesen kedvezőbb  költséggel, mint a vásárolt gázelegyek.

AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

 • Székhely:1149 Budapest
  Nagy Lajos király útja 103
  Telephely:1108 Budapest
  Venyige u. 3
 • +(36-1)-470-5060