Gumiabroncsok töltése

A nitrogén gázt először repülők gumiabroncsainak töltésére kezdték alkalmazni, majd elterjedt hétköznapi használatra szolgáló autók esetén is.

A modern, nagy terhelésnek kitett gumiabroncsok töltésére egyre gyakrabban alkalmaznak nitrogént. A nitrogén első alkalmazása ezen a területen a vadászgépek abroncsainak töltése volt: ezek az abroncsok leszálláskor óriási igénybevételnek vannak kitéve. Ezt követte az autó- és motorsportban használt gumiabroncsok nitrogénnel történő töltése, majd a nehézgépjárművek abroncsai. Ma már a nitrogénnel történő töltés erősen lecsökkent költsége miatt a nitrogén javasolható a javasolható a közúti forgalomban résztvevő "átlagos" járművek számára is.

A nitrogén töltés előnyei

 • Stabilabb nyomástartás :
A gumiabroncsok felfújására általánosan alkalmazott levegő 21 % oxigént, valamint 78 % nitrogént tartalmaz. A levegő gázai a köpenyen (teljesen sértetlen köpenyen is) átdiffundálnak, megszöknek. Ez a folyamat az oxigén esetén lényegesen gyorsabb, mint  a nitrogén esetén (lásd az oldalsávon levő ábrát). Igy a nitrogénnel töltött gumi hosszabb ideig képes a beállított nyomást megtartani.
 • Megnövelt gumi élettartam:
A gumiba bediffundáló oxigén kémiai reakcióba lép a gumi anyagával, ami a gumi rugalmasságának csökkenéséhez vezet. Ez megnöveli a kopást, s csökkenti a gumi élettartamát.
 • Korrózió kizárása:

A sűrített levegő minden esetben jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz. Meleg, párás nyári napokon a víz mennyisége kondenzációhoz is vezethet. A köpenyen belüli térben a (különösen, ha a gumi felmelegedett) korrózió léphet fel. Ezzel szemben a nitrogén gáz száraz (emiatt használják pl. érzékeny elektronikai eszközök tárolására is) s nitrogén töltés esetén korrózió nem léphet fel.

 • Kisebb felmelegedés:

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, a nitrogénnel töltött gumiabroncsok 10-20 %-al kevésbé melegednek fel, mint a levegővel töltött abroncsok. Ennek pontos mechanizmusa nem ismert, de a hatása egyértelműen előnyös.

AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

 • Székhely:1149 Budapest
  Nagy Lajos király útja 103
  Telephely:1108 Budapest
  Venyige u. 3
 • +(36-1)-470-5060