Laboratóriumi alkalmazások

Laboratóriumokban nitrogén generátorokat alkalmaznak analitikai kémiai műszerek (így például LC-MS,  FT-IR, GC, GC-MS) nitrogénnel való ellátására, de ezen túl inertizálásra is (pl. bepárlók üzemeltetésekor).

Laboratóriumokban egyrészt számos műszer üzemeltetéséhez szükséges nitrogén, másrészt az oxigénre, széndioxidra, vízre érzékeny vegyületek tárolását, s reakcióit nitrogén alatt, inert gáztérben végzik. Az inertizálás dinamikájáról részletesebb információkat ad az Inertizálás alkalmazástechnikai információs anyag, pdf formátumban.

A különböző alkalmazások egészen eltérő minőségű nitrogént igényelnek. Pár alkalmazás esetén a szükséges nitrogén tisztaság:

 

Bepárlás, higroszkópos anyagok tárolása

98%

Szerves oldószeres preparatív munka

99%

LC-MS

99%

FT-IR öblítőgáz

99,5%

ICP

99,99%

GC

99,999%

TGA, DSC

99,9995%

Az igényelt nitrogén tisztasági tartományt az ABH nitrogén generátorok átfogják, s az adott alkalmazás igényeinek megfelelő tisztaságú és mennyiségű gázt állítanak elő. 

Az ABH generátorok jellegzetessége, hogy a leadott tisztaság nem változik a gázelvétel mértékével: egy, adott kapacitással rendelkező berendezés mindig ugyanannyi mennyiséget és mindig ugyanolyan minőségben biztosít. Azon esetben, ha hirtelen csúcsfogyasztásra kell számítani, a csúcsok gázigényét megfelelő méretű puffertartályból lehet kielégíteni.

Példa alkalmazásként egy igen hosszú fényúttal rendelkező (in-situ) FT-IR spektrométer optikájának öblítését mutatjuk be. 

A spektrum a folyamatos nitrogén öblítés hatására teljesen mentes mind a széndioxid, mind a víz elnyelési csúcsaitól ( t = 0 ) . Az öblítés leállítását követően a labor levegője gyorsan bediffundál az optikába, s már 30 perc múltán erős, zavaró csúcsok jelentkeznek. 1 óra elteltével az optikában a gáztér már a környezeti levegővel megegyező - a nitrogén öblítés visszaindítását követően azonban gyorsan visszaáll az eredeti, zavaró csúcsok nélküli állapot. Az FT-IR projekttel kapcsolatos további spektrumokat (jobb felbontásban) a letölthető FTIRProjekt.pdf file tartalmaz.


AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

  • Székhely:1149 Budapest
    Nagy Lajos király útja 103
    Telephely:1108 Budapest
    Venyige u. 3
  • +(36-1)-470-5060