Növényolaj gyártás
A növényi olajok préselése, tárolása során egyaránt felléphet oxidáció, ami az olaj avasodásához vezet. Így mind az előállítás folyamatában, mind a tárolás során a levegő oxigén tartalmát távol kell tartani.
Az olajpréselés során a présben lévő anyag felmelegszik - ez különösen érzékennyé teszi ezt a lépést az oxidációra. Ez még az un. "hidegen sajtolt" olajok esetén is lényeges.
Azon növényi olajok, melyeknek magas a többszörösen telített zsírsavtartalma (pl. lenolaj, kenderolaj, tökmagolaj) előnyös étrendi tulajdonságaikat elveszíthetik kismérvű oxidációval is: ekkor az avas íz még nem jelenik meg, de az adott olaj étrendileg különösen értékes zsírsavai már részben oxidálódtak.
Ha az olajok PET palackban vagy hasonló, flexibilis falú palackban kerülnek kicsomagolásra, el kell érni, hogy az olaj fölötti térben ne maradhasson oxigén. Az olaj fölötti térben esetlegesen megmaradó oxigén reagál az olajjal, így enyhe vákum képződik, ami mintegy "beszívja" a flakon falát - s az áru külleme nem lesz esztétikus.
A növényi olajok gyártásához, tárolásához a nitrogén generátorok kedvező költségű, az EU élelmiszeripari nitrogénre vonatkozó előírásoknak megfelelő nitrogént bitosítanak - ez javítja a gazdaságosságot, s az automatikus nitrogén ellátás kényelmesebbé teszi a munkát.