Alumínium öntészet

Az olvadt aluminiumba beburékoltatott nitrogén gáz segítségével az olvadékba beoldódott gázok eltávolíthatóak, így az öntvény nem lesz porózus.

Az olvadt állapotban könnyen oxidálódó fémek (így alumínium, magnézium, cink, s bizonyos mértékben a sárgaréz) öntészetében a levegő oxigén tartalmának távoltartása jobb minőséget, s csökkenő veszteséget eredményez. Ezt legegyszerűbben és legolcsóbban nitrogén átbuborékoltatással lehet megoldani.

Az alumínium és a magnézium esetén egy további, az öntvény minőségét alapvetően befolyásoló folyamatot is figyelembe kell venni: a környezetből a fémbe jutó víz reakcióba lép a fémmel, s a fémoxid mellett kis mennyiségben hidrogén is képződik. Ez a gáz beoldódik az olvadt fémbe. Azonban, amikor az olvadék szilárdulni kezd, a hidrogén oldhatósága lecsökken, s emiatt buborékokat képez. A buborékok megjelennek az öntvényben, porózus szerkezetet eredményezve.

A fentieket elkerülendő, az alumíniumot "kigázosítási" folyamatnak vetik alá. Ennek során a nitrogént buborékoltatnak át az alumíniumon. A hidrogén bediffundál a nitrogén buborékokba, s távozik az olvadt fémből.

A kigázosítás elvégzésére elérhetőek magas komplexitású, forgókemencés kigázosító rendszerek, amelyek kevés nitrogénnel képesek elvégezni a kigázosítást. Egyszerűbb, acél buborékoltatóval - és nagyobb mennyiségű nitrogénnel - is sikeresen el lehet végezni a kigázosítást. A nitrogént igen olcsón biztosító nitrogén generátorok a folyamat gazdaságosságát jelentősen növelik.

AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

  • Székhely:1149 Budapest
    Nagy Lajos király útja 103
    Telephely:1108 Budapest
    Venyige u. 3
  • +(36-1)-470-5060