Olvasztási feladatok

A magas hőmérsékletű lángok előállítása során levegő helyett tiszta oxigén alkalmaznak - így a levegő nitrogén tartalma nem csökkenti a láng hőmérsékletét.
Oxigént használnak például acél, aluminium olvasztására, üveg olvasztására.

Magas hőmérsékletű lángok - oxigén alkalmazások


Számos olvasztási, lángvágási, hegesztési feladathoz magas hőmérsékletű láng szükséges: így acél olvasztásához, hegesztéséhez, üvegolvasztáshoz, egyéb feladatokhoz.

A láng hőmérséklet emelésének talán legegyszerűbb módja tisztított oxigén alkalmazása levegő helyett. Ekkor a lángban a levegő nitrogénjét nem kell a láng hőmérsékletére emelni.

Ha pl metánt (azaz gyakorlatilag földgázt) égetünk el levegőben, akkor a lángban egy térfogatnyi metán mellett 10 egységnyi levegő található (az égés során a metán és az oxigén széndioxiddá és vízzé alakul át) - azaz 11 térfogatnyi gázt melegít az égés reakcióhője.
Ha ugyanezt a metán mennyiséget tisztított oxigént használva égetjük el, akkor ehhez csak két térfogatnyi oxigén szükséges - így a reakcióhő csak 3 térfogatnyi égéstermék hőfokát emeli - s itt nyilván lényegesen magasabb hőmérséklet alakul ki.

A tisztított oxigén felhasználásának két csoportját különböztethetjük meg gazdasági szempontból:

- azon alkalmazások, ahol a feladatok tiszta oxigén nélkül gyakorlatilag nem valósíthatóak meg: így pl. lángvágás, vagy kvarcüveg olvasztása.

- azon alkalmazások, ahol az oxigén alkalmazása nem elkerülhetetlen, de gazdasági előnyökkel jár.
A tisztított oxigén használata jelentős mértékben javítja az elégetett földgáz vagy egyéb fűtőanyag fűtőértékének hasznosulását - ami a jelenlegi energiahordozó árak mellett igen jelentős költségtényező.
A gazdasági hasznosság szempontjából az oxigén bekerülési ára dönti el, az adott alkalmazásban megéri-e az oxigén használata vagy  sem.
A helyszínen, oxigén generátorral előállított oxigén gáz alacsony fajlagos költsége jelentősen hozzájárul a magas hőmérsékletű lángok által nyújtott műszaki és gazdasági előnyeinek kiaknázáshoz.

AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

  • Székhely:1149 Budapest
    Nagy Lajos király útja 103
    Telephely:1108 Budapest
    Venyige u. 3
  • +(36-1)-470-5060