2011. június

Új, speciális alkalmazással bővült a nitrogén generátorok felhasználási köre

Phoenix-Mecano, a multinacionális elektronikai alkatrészgyártó cég kecskeméti üzemében fotolitográfiai eljárással készítenek billentyűzeteket számos termékhez: orvosi műszerekhez, elektromos vezérlésekhez.
A termékek gyártása során kritikus a reakcióteret levegőtől elzártan tartani - enélkül a megfelelő minőség nem elérhető. A gyárban nitrogén palackokkal biztosították a védőgáz ellátást.
Ez a módszer - azon túl, hogy drága megoldás - napi szinten, esetenként naponta többször is igényelte a nehéz nitrogén palackok cseréjét, szállítását. Az üzem dolgozói számára - mivel a fő tevékenység inkább a műszeripari körülményekhez hasonlatos, semmint az anyagmozgatási munkákhoz - ez nem volt optimális megoldás.

Projektünk kezdetén kérdés volt, milyen tiszta nitrogén szükséges az adott, igencsak speciális feladathoz ? Az alkalmazás ritkasága miatt sem az AB Hungária Kft, sem a Phoenix-Mecano Kft nem tudott erre pontos választ adni. Az ismert mennyiségű felhasználás mellett az eltérő tisztaságú nitrogén gáz eltérő beruházási igényt jelentett volna, így meg kellett határozni az optimumot: azt a gáz tisztaságot, amikor a termék tökéletes.

Így az AB Hungária Kft vállalta, hogy gázanalítikai berendezéseivel, valamint gázkeverőivel különböző minőségű teszt nitrogén atmoszférát állít elő a Phoenix-Mecano berendezésében. A tesztek gyorsan lezajlottak, s meghatározásra került a szállítandó nitrogén generátor minden paramétere.

A rendelt nitrogén generátort az AB Hungária Kft pár hét múltán leszállította, üzembe helyezte. Külön figyelmet fordítottunk a nitrogén generátor csendes üzemmenetére: a generátor nagy összpontosítást igénylő munkahelyek közvetlen közelében került üzembe helyezésre, így a hangos üzemmenet elfogadhatatlan lett volna.
A generátor - amikor az adszorbereket nyomásmentesíti - jellegzetes hangot ad ki. Ennek "csendesítését" az AB Hungária Kft úgy oldja meg, hogy a kilépő levegő kilépési pontját speciális ("süketszobákban" alkalmazott) bevonattal ellátott dobozban helyezi el. Így a nitrogén generátor lefújása már füllel alig hallható, annak megtörténtét inkább a manométereken látni.

Az új megoldás már két hónapja működik a Phoenix-Mecano-ban. A termékek minősége - a felhasználók szerint - némileg javult. Bízunk benne, számos hasonló ritka, de annál élvezetesebb szakmai feladatot tudunk megoldani a jövőben.

AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

  • Székhely:1149 Budapest
    Nagy Lajos király útja 103
    Telephely:1108 Budapest
    Venyige u. 3
  • +(36-1)-470-5060