Oxigén, mint kémiai alapanyag

Az oxigén generátor által előállított gáz sokkal alkalmasabb oxigénforrás kémiai reakciókhoz, mint a levegő. Így pl. ózon előállításakor az ózont termelő berendezések hatásfoka lényegesen magasabb tiszta oxigén alkalmazása esetén.

Az oxigén számos szintetikus kémiai eljárás alapanyaga. Ehhez a folyamatok hatékonyságának biztosítása érdekében szinte minden esetben tisztított oxigént használnak.

A számos alkalmazás közül itt azt szeretnénk kiemelni, amely alkalmazás az utóbbi időkben különösen gyakran használ oxigén generátorokat: s ez az ózon előállítása.

Az ózon az oxigén három atomos gázmolekulája: nagy mennyiségben mérgező, de kis koncentrációban igen hasznos fertőtlenítőszer ivóvíz és vizes rendszerek (pl. uszodák) esetén. Iparban fehérítőszerként is alkalmazzák, mivel elroncsolja az elszíneződéseket okozó molekulákat.

Az ivóvíz fertőtlenítésének talán legjobb módja az ózon alkalmazása: a vízben elnyeletve erős oxidációs hatásával elpusztítja a mikroorganizmusokat, s mivel viszonylag gyorsan lebomlik, nem hagy maga után szennyező anyagokat.

Az ózont gáz formában állítják elő, magas feszültségű elektromos kisülések segítségével  (ennek szagát akkor is érezhetjük, ha  a közelben egy villám csap le) és az előállítást követően azonnal fel is használják, vízben elnyeletik.

Ha az ózont a levegőből állítják elő, akkor az előállítás energiaigénye  kb. kilencszer annyi, mint a tisztított oxigénből történő előállításnak.

A helyszíni oxigén generátorok sokat segíthetnek az ózonnal történő vízkezelés elterjedésében a folyamat gazdaságosságának javításán keresztül. Ez háttérbe szoríthatja a klórozást - ami, mint mindannyian megismerhettük - a csapvíz ízét, s általában a használati értékét jelentősen rontja.

AB Hungária Kft – Nitrogén és oxigén generátorok fejlesztése - gyártása

Nitrogén és oxigén gázellátás kényelmesen és gazdaságosan

Kapcsolat

  • Székhely:1149 Budapest
    Nagy Lajos király útja 103
    Telephely:1108 Budapest
    Venyige u. 3
  • +(36-1)-470-5060